Composiet planken onderhoud frequentie en methodes

Onderhoud composiet frequentie en methodes.

Composiet is van nature onderhoudsarm, maar af en toe een goede reiniging is noodzakelijk om het in topconditie te houden en de levensduur te verlengen. Vooral in schaduwrijke plekken kan groene aanslag, vuil en mos zich snel ophopen, wat het uiterlijk en de duurzaamheid kan beïnvloeden. Hier zijn enkele methoden en tips voor het effectief reinigen van composiet vlonderplanken, gevelbekleding en andere toepassingen.

Reinigingsmethoden houtcomposiet:

  1. Handmatig schrobben: Begin met een zachte borstel en een huishoudelijk schoonmaakmiddel opgelost in warm water, zoals Andy, Ajax of een vergelijkbaar product. Borstel het oppervlak grondig en spoel vervolgens goed af. Het gebruik van groene zeep, bruine zeep of vergelijkbare producten is niet aanbevolen. Spoel na gebruik goed af!
  2. Hogedrukreiniger: Hoewel een hogedrukreiniger gebruikt kan worden, moet je voorzichtig zijn. Gebruik een maximale druk van 80 Bar op een minimale afstand van 200 mm tot het te reinigen oppervlak. Het gebruik van een vuilfrees op de hogedrukreiniger is ten strengste verboden, omdat dit de structuur van het materiaal kan beschadigen.
  3. Vlekkenverwijdering: Verschillende vlekken vereisen specifieke behandelingen. Krijtlijnen kunnen worden verwijderd met zeep en heet water, terwijl hardnekkige vlekken een milde oplossing van bleekwater (hypochloriet of Javel) kunnen vereisen. Schimmelvlekken kunnen ook worden behandeld met een oplossing op basis van bleekwater. Vet- en olievlekken (bijv. van de barbecue) kunnen worden verwijderd met een huishoudelijk ontvettingsmiddel. Waterstrepen zullen na een stabilisatieperiode van 12-16 weken vanzelf vervagen, maar kunnen na deze periode worden verwijderd met een schoonmaakmiddel dat oxaalzuur bevat. Roestvlekken (ijzerzout of vliegroest) van bijvoorbeeld stalen tuinmeubilair kunnen worden verwijderd met een reinigingsmiddel op basis van oxaalzuur.

watervlekken composiet dek onderhoud

Onderhoudsfrequentie

Jaarlijkse reiniging is noodzakelijk om te voorkomen dat vuil zich aan het oppervlak hecht van ons Envirodeck composiet. Ophoping van vuil kan namelijk vlekken en schimmels, zoals meeldauw, veroorzaken, en bevordert de groei van algen. Als er een helling is van minder dan 2%, sprake is van overmatige vervuiling, of als het dek zich bevindt aan de noord- en/of schaduwzijde of in een groene en/of stedelijke omgeving, is het essentieel om de reinigingsfrequentie te verhogen.

Wanneer er vuil, zoals bladafval of onkruid, tussen de voegen zit, dient dit zo snel mogelijk te worden verwijderd met behulp van een kunststof- of houten schraper om een goede afwatering te waarborgen. Het is raadzaam dit minstens eenmaal per jaar te controleren, bij voorkeur in de herfst na het vallen van de bladeren. Daarnaast is jaarlijks controleren of de ventilatie aan alle zijden van het gehele dek nog steeds optimaal is, van belang. In het geval van gesloten dekken, wordt aanbevolen dit minstens viermaal per jaar te doen om kromtrekken van de planken te voorkomen. Regelmatige inspectie op plasvorming of vochtophoping onder het dek is eveneens van belang, waarbij minimaal tweemaal per jaar controleren wordt aanbevolen.

Onderhoud tijdens vorstperiodes

Als u strooizout en/of pekel gebruikt om ijsvorming te voorkomen, is het essentieel ervoor te zorgen dat er geen zoutkristallen op het dek achterblijven. Zout kan zich namelijk hechten aan het oppervlak en dof maken wanneer het opdroogt in de zon. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om voldoende afschot (minimaal 20 mm per meter) in het dek te hebben en het dek direct na de vorstperiode, bij voorkeur met warm water, grondig af te spoelen. Gebruik bij het sneeuwruimen uitsluitend kunststof sneeuwschuivers zonder stalen neus, aangezien metalen en/of houten sneeuwschuivers (met uitstekende schroeven of spijkers) krassen kunnen veroorzaken en het oppervlak kunnen beschadigen.

vorst composiet dek onderhoud

Tips bij het plegen van onderhoud aan uw composiet dek:

  • Gebruik altijd milde oplossingen van maximaal 10% en test schoonmaakmiddelen altijd eerst op een onopvallend stuk van het oppervlak.
  • Combineer schoonmaakmiddelen nooit met bleekwater, omdat dit schadelijk kan zijn.
  • In sommige gevallen moeten hardnekkige vlekken meerdere keren worden behandeld.
  • Spoel het oppervlak na het reinigen altijd grondig af.
  • Vermijd het reinigen in direct zonlicht om blijvende (water)vlekken te voorkomen.

Met deze tips en methoden kun je je composietoppervlakken effectief reinigen en hun uitstraling behouden, zelfs na langdurige blootstelling aan de elementen.